top of page

Volgende fase landduinherstel: markeren bomen

Vorige week werden in het kader van het landduinherstel naaldbomen gemarkeerd in het Wild- en Wandelpark Molenheide.

Deze tekens geven aan welke bomen op termijn zullen gekapt worden. Een aantal mooie eiken blijven staan maar het kappen van de overige bomen is nodig om de onderliggende landduin in ere te herstellen. Dit type landduin is door Europa uitgeroepen als te beschermen habitat en is zeer zeldzaam.

Door de landduin terug aan de oppervlakte te brengen, krijgen zeldzame soorten die op deze landduin leven, opnieuw kansen. De bomen die gekapt zullen worden, zijn voornamelijk dennenbomen die destijds werden aangeplant voor de mijnen en hebben weinig ecologische waarde.


Bovendien hebben de naaldbomen een negatief effect op de grondwatertafel. Naaldbomen verdampen immers het hele jaar door water via de naalden waardoor er minder regelwater de grond insijpelt en het grondwaterniveau verder zakt. Zo sijpelt er dus globaal veel minder water door naar veengebieden, die nat moeten blijven. Veengebieden kunnen in optimale omstandigheden tot 30 keer meer CO2 opnemen dan naaldbossen. Ze zijn dus cruciaal in de strijd tegen klimaatopwarming.


Het herstellen van de landduin is een eerste stap in de vernatting van veengebied.


Via deze website kan je volgen wanneer de werken precies zullen uitgevoerd worden om de landduin te herstellen. Dit zal ten vroegste in de winter van 2021 zijn.Comentarios


Recente berichten
bottom of page