top of page

Fase 2 natuurherstelwerken gestart

Een landduin herstellen, vraagt wel wat tijd.

De aannemer zal deze week starten met de volgende fase van de werken.Concreet zullen de wortelstronken van de gekapte bomen verwijderd worden. Ook zullen machines de dikke strooisellaag van takken, bladeren en naalden verwijderen.


Een deel van de strooisellaag zal herwerkt worden tot potgrond.

De rest van de zandlaag wordt ter plekke hergebruikt in de recreatiezone.


Het uiteindelijke doel van de werken is de oorspronkelijke zandlaag van de landduin terug aan de oppervlakte krijgen. Maar waarom is dat zo belangrijk, vraag je je waarschijnlijk af?


Zand brengt nieuw leven!

De bomen werden destijds op de landduinen en in de heide geplant om te gebruiken in de mijnen. Deze bomen zijn intussen gekapt maar dat betekent geen verlies voor de natuur. Integendeel! De zanderige duinen zijn immers niet ‘dood’ maar net interessant voor zeldzame diertjes, mossen en plantjes. Er zijn veel soorten die volledig aangepast zijn aan het leven op het open zand en op de heide. Bovendien verbinden we de heide en duinen van het Kamp van Beverlo en het Schietveld met elkaar. En dat is belangrijk voor heel wat dier- en plantensoorten die nu niet met elkaar in contact kunnen komen en zo weinig kans op overleven hebben.


Frank Resseler, bioloog, vertelt meer over het geheime leven op de landduinen:


Comments


Recente berichten
bottom of page