top of page

Meer heide en landduinen 

Wie over enkele jaren in het Wild- en Wandelpark gaat wandelen, krijgt heel wat meer afwisseling: naast bos wandel je door paarse heide, over landduinen en waardevolle graslanden. En hoe meer divers het landschap, hoe meer biodivers het park Molenheide wordt. Dat wil zeggen dat er meer dier- en plantensoorten te ontdekken zijn in het park! Het park blijft een openbaar park dat gratis toegankelijk is voor iedereen. Naast de inheemse wilde dieren, kan de bezoeker ook nog altijd de everzwijnen bezichtigen.  

In een eerste fase werd er in de winter van 2022 13,5 ha omgevormd naar open landduinen en bos.

Welke werken er werden uitgevoerd, lees je hier.

 

Natuurbeheerplan

In het natuurbeheerplan wordt over een periode van 24 jaar een visie neergeschreven over het natuurbeheer in het gebied. Over een periode van 24 jaar zal er in een tweede fase 11 ha en in een derde fase 12 ha bos omgevormd worden naar open vegetatie (heide en landduin). Er werd eerst nagekeken of er geen negatieve gevolgen waren voor mens, natuur, milieu en klimaat. Dit werd in een MER-ontheffingsrapport onderzocht en goedgekeurd door de Vlaamse overheid.

Het natuurbeheerplan was publiek raadpleegbaar tijdens het openbaar onderzoek in maart 2021. Het openbaar onderzoek werd bekendgemaakt via het gemeentelijk infoblad, de gemeentelijke website en Facebook. 

Duimen voor landduinen

We vroegen aan een bioloog, een imker, een archeoloog, de schepen van Houthalen-Helchteren en het Agentschap voor Natuur en Bos waarom landduinen belangrijk zijn. Luister hier naar hun verhaal.

Duimen voor landduinen

Duimen voor landduinen

Duimen voor landduinen
Alle categorieën
Alle categorieën
Nonprofits & Activism
Duimen voor landduinen
02:35
Video afspelen
Duimen voor landduinen: lokale imker aan het woord
03:17
Video afspelen
Duimen voor landduinen: landschapsarcheoloog aan het woord over het historisch belang
04:03
Video afspelen
duimen voor landduinen_aflevering 2
01:56
Video afspelen
bottom of page