top of page

Trekpleister

Openingsuren park

Doorlopend van zonsopgang tot zonsondergang​

Wild- en Wandelpark Molenheide is een 100 ha groot natuurgebied, waar je inheemse dieren in hun natuurlijke leefomgeving kan terugvinden. Het Wild- en Wandelpark Molenheide is één van de trekpleisters in Houthalen-Helchteren.

Jaarlijks bezoeken een kleine 40.000 wandelaars het park.

Download het wandelkaartje hier.

Ontspannen in de boskantine

Midden in het Wild- en Wandelpark kan je de boskantine terugvinden met aangrenzend de speeltuin. Hier kan je in alle rust genieten van de natuur terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuin onder het waakzaam oog van de ouders. Ook de hond is welkom maar moet aangelijnd zijn.

De boskantine wordt uitgebaat door een gemotiveerd team van vrijwilligers en is elk weekend en op feestdagen open vanaf 11u. Tijdens Belgische schoolvakanties kan je er ook op dinsdag, woensdag en donderdag terecht voor een lekkere tas koffie of een frisse pint.

Meer info:

https://www.facebook.com/wildenwandelpark/ 

Openingsuren Boskantine

  • Weekend en feestdagen: vanaf 11u

  • Belgische schoolvakanties: ook op  woensdag en donderdag

Dieren spotten

De dierenverblijven zullen in de toekomst gerenoveerd worden. Er zullen nieuwe boerderijdieren verwelkomd worden, met de nadruk op het inheemse karakter van de dieren. 

Op termijn verdwijnt de omheining rond het park. Zo kunnen wilde, inheemse dieren hun intrede doen in het gebied en vormt het park ook een belangrijke verbinding tussen nabijgelegen natuurgebieden zoals het Pijnven en het Schietveld. 

Een beetje geschiedenis...

In de 19de eeuw bestond het park vooral uit heide en duinen. De laatste 100 jaar zie je hoe de duinen en heide beplant werden met dennen. Het hout van deze dennen was nodig voor de mijnbouw.

Door de natuurherstelwerken, die verspreid worden over verschillende jaren, zal het landschap gedeeltelijk in haar oorspronkelijke staat hersteld worden. Een eerste fase werd in 2023 afgerond waardoor er terug een deel van de landduinen zichtbaar is.

bottom of page