top of page

Wandelpark is een trekpleister

Wild- en Wandelpark Molenheide is een 100 ha groot natuurgebied, waar je inheemse dieren in hun natuurlijke leefomgeving kan terugvinden. In het park zijn drie  bewegwijzerde wandelroutes uitgestippeld. Het Wild- en Wandelpark Molenheide is één van de trekpleisters in Houthalen-Helchteren.

Jaarlijks bezoeken een kleine 40.000 wandelaars het park.

Download het wandelkaartje hier.

Ontspannen in de boskantine

Midden in het Wild- en Wandelpark kan je de boskantine terugvinden met aangrenzend de speeltuin. Hier kan je in alle
rust genieten van de natuur terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuin onder het waakzaam oog van de ouders. Ook
de hond is welkom maar moet aangelijnd zijn om het wild niet te verstoren.

De boskantine wordt uitgebaat door een gemotiveerd team van vrijwilligers en is elk weekend en op feestdagen open vanaf 11u. Tijdens Belgische schoolvakanties kan je er ook op dinsdag, woensdag en donderdag terecht voor een lekkere tas koffie of een frisse pint.

De boskantine kreeg recent een opknapbeurt om bezoekers nog beter te ontvangen.

Meer info: https://www.facebook.com/wildenwandelpark/ 

Dieren spotten

De everzwijnen blijven een troef in het Wild-en Wandelpark Molenheide. Bezoekers kunnen ze spotten aan de boskantine waar ze zich graag laten verleiden met lekkere eikeltjes. 

De dierenverblijven zullen in de toekomst gerenoveerd worden. Er zullen nieuwe boerderijdieren verwelkomd worden, met de nadruk op het inheemse karakter van de dieren. 

Op termijn verdwijnt de omheining rond het park. Zo kunnen wilde, inheemse dieren hun intrede doen in het gebied en vormt het park ook een belangrijke verbinding tussen nabijgelegen natuurgebieden zoals het Pijnven en het Schietveld. 

Een beetje geschiedenis...

In de 19de eeuw bestond het park vooral uit heide en duinen. De laatste 100 jaar zie je hoe de duinen en heide beplant werden met dennen. Het hout van deze dennen was nodig voor de mijnbouw.

Door de natuurherstelwerken, die verschillende jaren gaan duren, zal het landschap gedeeltelijk in haar oorspronkelijke staat hersteld worden.

bottom of page