top of page

Start invasieve exotenbestrijding

De gemeente Houthalen-Helchteren heeft recent een natuurbeheerplan laten opmaken voor het Wild- en Wandelpark Molenheide. Het is een belangrijke leidraad om de Europese belangrijke natuur zoals landduinen, heide en bossen in het park beter te kunnen ontwikkelen.


Vorige winter werd er al over een oppervlakte van 13 ha heide en landduinen hersteld.

Deze winter zijn de bossen aan de beurt. De bossen worden op veel plekken gedomineerd door Amerikaanse vogelkers, dat is een exoot die onze inheemse natuur dreigt over te nemen als er niets gebeurt. Als we niets doen, zal er op termijn nog maar weinig divers leven zijn in de bossen.


Hier en daar komen nog groepjes berk, grove den en een aantal zomereiken voor in de struiklaag van de bossen. Door de Amerikaanse vogelkers te verwijderen, krijgen deze inheemse soorten terug meer kansen om zich uit te breiden en wordt er een mooi bos gevormd, wat ook goed nieuws is voor onze inheemse soorten zoals veel insecten en vogels.


Wat gaat er gebeuren?

Er zal vooral gewerkt worden in de 20 ha bos rondom de net herstelde landduinen en heide. Amerikaanse vogelkers wordt verwijderd en op takkenrillen gelegd zodat kleine zoogdieren en vogels er kunnen schuilen.


Om te voorkomen dat inheemse struiken per ongeluk mee verwijderd worden, zijn deze gemarkeerd met een blauwe stip.De Amerikaanse vogelkers is gemarkeerd met een oranje stip of streep in de zones waar het niet altijd duidelijk is waar de vogelkers staat.

Wanneer starten de werken?

De werken zullen begin december 2023 van start gaan en duren tot eind februari. Het Wild- en Wandelpark blijft gedurende de werken toegankelijk. In de kerstvakantie wordt er niet gewerkt.


Het Regionaal Landschap Lage Kempen begeleidt de werken in opdracht van de gemeente.


Meer info:

Joke Roebben, projectcoördinator Regionaal Landschap Lage Kempen, joke.roebben@rllk.be

Alana Hoeven, milieuambtenaar Houthalen-Helchteren, alanahoeven@houthalen-helchteren.be

Commentaires


Recente berichten
bottom of page