top of page

Verborgen Europese topnatuur

Het Wild- en Wandelpark Molenheide is een geliefkoosde wandelplek, maar weinigen weten dat het park ook voor Europa heel wat waarde heeft. Er kunnen belangrijke ‘natuurdoelen’ gehaald worden. Concreet krijgt de gemeente Houthalen-Helchteren bijna 200.000 euro Vlaams en Europees geld om meer heide en landduinen te realiseren in het park.

Landduinen?

Ja hoor! Onder de dennenbomen, die voor de mijnbouw werden aangeplant, liggen eeuwenoude zandbergen. Sommigen kwamen al aangewaaid door de strakke winden tijdens de laatste ijstijd, anderen ontstonden in de middeleeuwen. De landduinnatuur is zo zeldzaam en bedreigd dat Europa het Wild- en Wandelpark Molenheide een topgebied vindt. Naast de landduinen brengen we terug heide in het Wild- en Wandelpark Molenheide zodat het park haar naam weer helemaal waar kan maken.

landduin in Molenheide

Zand brengt nieuw leven!

De bomen werden op de landduinen en in de heide geplant om te gebruiken in de mijnen. Om deze natuurdoelen te kunnen realiseren, zal er een deel van de dennenbomen op de landduinen gekapt worden. Dit betekent geen verlies voor de natuur. De zanderige duinen zijn immers niet ‘dood’ maar net heel interessant voor zeldzame diertjes, mossen en plantjes. Er zijn heel wat soorten die volledig aangepast zijn aan het leven op het open zand en op de heide. Bovendien verbinden we de heide en duinen van het Kamp van Beverlo en het Schietveld met elkaar.  En dat is belangrijk voor heel wat dier- en plantensoorten die nu niet met elkaar in contact kunnen komen en zo weinig kans op overleven hebben. 

Natuurherstelwerken

heivlinder

In september 2022 start een eerste fase van de natuurherstelwerken

bottom of page