top of page

Natuurherstelwerken

Landduinenherstel eerste fase

Het omvormen van de natuur is een werk van lange adem, verspreid over meerdere jaren. Een eerste fase van de werken werd uitgevoerd in september 2022. Over een oppervlakte van 13,5 ha werd er heide, schrale graslanden en landduinen hersteld.Het voorbereiden en de vergunningen aanvragen kostte al heel wat tijd. Naast het kappen van de bomen werden ook de wortelstronken en de dikke ‘strooisellaag’ van naalden, takken en bladeren weggehaald om de duinen en heide weer tevoorschijn te halen. Hier en daar bleven bomengroepjes en ook karakteristieke bomen met een grillige vorm staan. In het natuurbeheerplan wordt de visie op lange termijn neergeschreven. Over een periode van 24 jaar wordt er in 2 fases nog meer landduin en heide gevormd.

 

Lees het natuurbeheerplan hier.

De effecten van de werken op mens, milieu en klimaat kan je hier nalezen. 

dronebeeld na de werken
indenbrand Nele Reumers (11) (Aangepast).jpg

Belevingsproject
Wandelen door de duinen

Investeringen in toeristische infrastructuur

In het voorjaar van 2018 kreeg de boskantine reeds een opknapbeurt. De wandelpaden werden opgefrist en er werd een nieuw wandelkaartje gemaakt dat je hier kan downloaden.

De komende 2 jaar zal er fors geïnvesteerd worden in de infrastructuur dankzij middelen van Vlaanderen en de provincie Limburg vanuit het Plattelandsplusproject en investeringen van de gemeente Houthalen-Helchteren.

Er komen nieuwe dierenverblijven, een nieuwe imkerhal en een speelduin.

bottom of page